top of page

Türkçe Tipografi Topluluğu'nun Seçtiği 3 Yazıyüzü Tasarımı



2010 yılından bu yana Türkiye’de tipografi alanında yaptıkları çalışmalarla yazı tasarımı kültürünü geliştirmeyi amaçlayan Türkçe Tipografi Topluluğu, ilham veren 3 yazıyüzü tasarımını Mercado okuyucularıyla paylaştı.

 
Görsel tasarım: Delfina Gago

Thesis

Yazı tasarımı; yalnız harfler, rakamlar, noktalama işaretleri ve semboller gibi karakterlerin çizimi değil, bunları ve daha fazlasını içeren bir sistem oluşturmaktır. Bu açıdan Luc(as) de Groot’un 1994–1999 yılları arasında tasarladığı Thesis yazıyüzü, kendine özgü sistemi olan bir yazı evrenine sahiptir. Thesis, Latinceye ek olarak Arap, Kiril ve Yunan alfabelerini de içeren, serif ve sans-serif sürümlerine ek olarak her birinin gerçek eğikleri de tasarlanan ve her biri özenle ekran öğretisine tabi tutulmuş yüzlerce üyeye sahip bir süper ailedir.



 

Domaine

Klim Type Foundry tarafından 2013 yılında tasarlanan Domaine, geleneksel Fransız ve İngiliz üslubunu çağdaş bir estetikle harmanlayan, keskin ve bir o kadar da zarif serif bir yazıyüzüdür. Kıvrımlı detayları ve kancaya benzeyen kendine özgü terminalleriyle tamamlanan anatomiye sahip Domaine, gösterişli bir sergi yazıyüzü arayanlar için iyi bir seçenek.



 

Bradford

İsviçre’nin ilk dijital yazı evi Lineto’dan Laurenz Brunner’in tasarladığı, yalnız basılı değil sayısal uygulamalarda da sağladığı okunurluk ile öne çıkan Bradford, yüksek hacimli metinlere yönelik sunduğu özellikler ile tasarımcılara sırtlarını dayayabilecekleri sağlam bir sistem sunuyor.


Tasarımcı Laurenz Brunner

 


BONUS: İsviçre merkezli yazı evi Dinamo tarafından yayımlanan, taslağını yazı evinin kurucusu Fabian Harb’ın çizdiği, daha sonra ilk sürümü geliştirmek ve DNA’sındaki olasılıkları keşfetmek üzere görevi devralan Erkin Karamemet’in sonuçlandırdığı Whyte, on dört aylık çalışma ve 27.040 karakterden sonra yayımlanan bir yazı ailesi. Whyte’ın serüveni, geçmişte taşınabilir metal yazılarda, mürekkebin kâğıda dağılmasını engellemek için uygulanan geleneksel kırpma yöntemiyle bir tasarımın başka bir evrime nasıl uğratılabileceğine en güzel örneklerden.


Geçtiğimiz yıl, Erkin Karamemet ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı Medium sayfamızdan okuyabilirsiniz.



 

2010 yılında Oğuzhan Öçalan ve Ömer Durmaz’ın ülkemizdeki yazı tasarımı kültürüne katkı sağlama amacıyla kurulan, daha sonra Murat Ertürk’ün katılmasıyla büyüyen Türkçe Tipografi Topluluğu, on yılı aşkın bir süredir Türkçe tipografi kültürüne ilişkin içerik üretiyor. Ortak bir dil oluşturmak ve tipografik farkındalığın artması için makale, tercüme ve söyleşileri okurlarına sunan ekip, dünyada ve Türkiye'de tipografiye dair dikkat çekici gelişmeleri aylık haber bültenleri şeklinde yayımlıyor ve tipografiyle ilgili kişilere platform sağlıyor.

BASILI EDİSYONLARI KEŞFEDİN

bottom of page