top of page
Tuna Mert

Kimlik Kavramını Sorgulayan İnteraktif Bayrak: Status Flag


Status Flag

Kimliklerin ve aidiyetlerin tartışıldığı günümüzde bayraklar eskisinden çok daha önemli birer sembol haline geldi. 17. Venedik Mimarlık Bienali’nde yenilenen Rusya Pavyonu Open’ı kutlamak amacıyla tasarım kolektifi Electric Red, yenilenen alan için interaktif bir bayrak tasarladı. Kolektif aidiyet kavramını yansıtan tasarım, bayrak tanımının altında toplanan birlik olma durumuna yeni bir boyut kazandırıyor.


2020 yılında Svyat Vishnyakov ve Nastya Vishnyakova tarafından kurulan New York merkezli tipografi, marka kimliği ve editöryal tasarım stüdyosu Electric Red’in СТАТУС/STATUS isimli çalışması “durum” anlamına geliyor. Tasarlanan bayrak, hem mimari yenilemeyi vurgulamak için mekansal bir araç hem de fiziksel, dijital ve sosyal bir beden ile çok yönlü ve sürekli değişen bir karakter olarak yorumlanan kurumsal yenilenme için bir sembol işlevi görüyor.



İnteraktif bir kurgu için bir web sitesi kuran tasarım ekibi, herkesin o anki ruh haline göre renk seçip bayrağa ekleyebilmesine olanak sağlıyor. Gün boyunca renkler birbiri ardına sıralanıyor ve her iki renk arasında degrade bir geçiş sağlanıyor. İki renk katılımcısı arasındaki süre ne kadar uzunsa renk gradyanı da o kadar uzun oluyor. Bu şekilde her gün yeni bir çizgi başlıyor. Böylelikle Bienal sonunda yeniden basılacak ve pavyonda sergilenecek çok renkli büyük bir kumaş ortaya çıkıyor.


2021 Mimarlık Bienali boyunca kullanıcıların etkileşimlerine göre kademeli olarak büyüyen bayrak, sosyal medya çağında kimlik kavramını da tekrar gündeme getiriyor. Kolektif aidiyat vurgusu yapan ve her katılımcıyla değişen, büyüyen ve yenilenen bayrak için Open’ın küratörü Erica Petrillo, “anti-bayrak” tanımlaması yapıyor.





BASILI EDİSYONLARI KEŞFEDİN

bottom of page