top of page
Tuna Mert

Sıra Dışı 5 Burning Man Enstalasyonu


ORB, Bjarke Ingels & Jakob Lange

Pandemi nedeniyle üst üste iptal edilen uluslararası organizasyonlar listesine dünyanın en çok ilgi gören festivallerinden Burning Man de dahil oldu. Nisan başında iptal kararı alan organizasyon, sadece festival katılımcıları için değil aynı zamanda enstalasyonlarıyla etkinliğe katılan tasarımcı ve sanatçılar için de büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Nevada Çölü’nün ıssız topraklarında gerçekleştirilen ve Yeni Çağ’ın festivali olarak adlandırılan Burning Man, müzik dünyasının yanı sıra tasarım dünyasında da önemli bir yere sahip. Güçlü bir topluluk duygusu ile her yıl yeniden kurulan bu pop-up metropol, dünyanın pek çok noktasından birçok deneyimli ve genç sanatçının çalışmasına ev sahipliği yapıyor. COVID-19 sebebiyle iptal edilen festivale geçtiğimiz senelerde damga vuran 5 sıra dışı tasarımı sizler için sıraladık.


ORB

ORB - Bjarke Ingels and Jakob Lange


Son dönemde sürdürülebilir mimari projeleriyle tasarım dünyasına damga vuran Bjarke Ingels Group, 2018 yılında Burning Man’e inşa ettikleri şişirilebilir 30 tonluk küreleri ORB ile festival tarihinin en akılda kalıcı enstalasyonuna imza attılar. Yaklaşık 24 metre çapa sahip olan bu dev yapı dünyanın 1:500.000 ölçekli bir temsili. Mega heykel “dünyayı sevenler için bir ayna” olarak kurgulandı ve 105 metrelik çelik bir direğe demirlenerek festival müdavimleri için bir yer gösterici olarak da işlev gördü. Bu dev enstalasyon için gereken 2.500 saatlik dikiş ve kaynak ile onu inşa etmek için gereken 30 ton çeliğin parası, açılan özel bir bağış hesabına yatırılan paralarla elde edildi.



Slonik

Slonik – Michael Tsaturyan


Geçtiğimiz sene festivalde sergilenen Slonik Rusça’da “küçük fil” anlamına geliyor. Çölün ortasında alışkın olmadığımız floresan yeşil rengiyle dikkatleri üzerine çeken eser, 23 metre uzunluğunda ve görüntüsü kadar hikayesiyle de ilgi çekiyor. Slonik, insanların dikkatini Afrika ve Asya’daki fillerin kötüye kullanımı ve yok olma tehlikesine çekmek için tasarlanmış. Göğe yükselen toynaklarıyla acı çeken görüntüsü, vahşi hayvanların insanlık dışı muamelesini anlatıyor.



Balloon Chain

Balloon Chain


Çölde gün batımında göğe doğru uzanan bir çizgi gördüğünüzü hayal edin. Güneş yerini aya bıraktığında bile bu çizgi hala yerinde. Yanına gittiğinizdeyse gördüğünüz gökyüzüne muazzam bir düzenle uzanan helyum dolu balonlar. Balloon Chain, bir dizi helyum dolu balonlardan oluşan büyük ölçekli kinetik bir heykel. 2012 yılında ilk kez festivalde yer alan çalışma belki de Burning Man tarihinin en basit ancak en akılda kalan enstalasyonlarından birisi. Gökyüzünde 800 metreye değin uzanan bu balon zinciri özel imal edilmiş LED aydınlatmalar ile gece de görünebiliyor.



Uchronia

Uchronia – Arne Quinze


Toplam 150 km uzunluğunda ahşap parçanın kullanıldığı ve 25 kişinin gece gündüz 3 haftada inşa ettiği bu özel pavilyon festival tarihinin en sevilen çalışmalarından birisi oldu. Muazzam ölçeğiyle insanları çeken Uchronia, güneş ışınlarının ahşap parçaların aralıklarından sürekli değişen büyülü oyunuyla herkesi kendine aşık etti. Bu devasa heykelin belki de en görkemli anı festivalin sonunda bir ritüel olarak ateşe verildiği andı. Sanatçının kendisi tarafından ateşe verilen Uchronia, aslında dünyadaki her şeyin geçici olduğunu hatırlatmak için geldiği Nevada Çölü’nde misyonunu tamamlayıp akıllarda unutulmaz olarak kaldı.



NASA Blankets

NASA Blankets - Alexander Shtnuk


Listemizin son sırasındaki eser diğerlerinden farklı çünkü şimdiye kadar saydıklarımız festivaldeki yerlerini aldı ancak NASA Blankets yeterli parayı toplayamadığı gerçekleştirilemedi. Rus sanatçı Alexander Shtnuk, 2018 yılındaki Burning Man için NASA’nın metalik acil durum battaniyelerini muazzam bir sanat eserine dönüştürmek üzere fonlama kampanyası başlatmıştı ancak yeterli parayı toplayamadığı için festivalde yer alamadı. (Aynı sene listemizin bir numarasında yer alan ORB, finansman desteğini alarak festivalde yer alabildi.) 100x100 metre ölçülerinde, 3350 NASA uzay battaniyesi ile yapılması planlanan eser; gündüz rüzgarı içine alarak dalgalanmasına izin verilerek çölün geniş bir bölümüne gölgelik yaratmak için gece ise kum üzerine serilerek bir oturma alanı olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştı. Hayata geçmemesine rağmen NASA Blankets, sıradışı enstalasyonlar listemizdeki yerini fazlasıyla hak ediyor.

BASILI EDİSYONLARI KEŞFEDİN

bottom of page