top of page

Mehmet Gözetlik'in Seçtiği 3 Logo Tasarımı


Marka tasarımcısı Mehmet Gözetlik

“Minimalist effect in the maximalist market” projesiyle dünya çapında ses getiren çalışmalara imza atan marka tasarımcısı Mehmet Gözetlik kendisine ilham veren 3 logo tasarımını Mercado okuyucularıyla paylaştı.


 


Obama İlk Seçim Kampanyası / Scott Thomas, 2008

İlk siyahi Amerikan başkanı olarak, insanlık tarihinde çok önemli bir iz bırakan Barack Obama'nın, 2008 yılındaki ilk seçim kampanyası sadece logosuyla değil, onlarca yaratıcının katkı sağladığı görsel mirasıyla da tasarım tarihine damgasını vuran olaylardan birine dönüşmüştü. Scott Thomas'ın tasarım yönetmenliğinde, Sol Sender, Amanda Geπry ve Andy Keene tarafından tasarlanan "Hope-Umut" logosu, umudun simgesi olan açık bir gökyüzünü, Obama'nın O harfini ve Amerikan bayrağını bir araya getiriyordu. Tüm dünyadan yaratıcıların gönüllü olarak ürettikleri eserler ise kampanyayı olağanüstü bir noktaya taşımıştı. Özellikle Amerikalı çağdaş sanatçı, Shepard Fairey'nin ürettiği "hope-umut" posteri küresel bir akıma dönüşmüştü. Kampanyanın tasarım yönetmeni Scott Thomas 2010 yılında, kitlesel fonlama yöntemiyle, kampanya sürecini belgeleyen ve tüm eserleri bir araya getiren "Obama'yı Tasarlamak" isimli kitabını çıkarttı. Ben de kickstarter'da bu kitabın üretilmesine destek veren 1312 kişiden biriydim. Scott Thomas ayrıca 2011 yılında ürettiğim https://bit.ly/3iefCPe adresindeki sadelik projeme atıfta bulunarak, büyük markaların bu projeye dikkat etmeleri gerektiğini söylemişti. (https://twitter.com/simplescott/status/19431880789073920)



 

Amazon / Turner Duckworth, 2000

2000 yılındaki marka yenilemesiyle, Turner Duckworth Amazon'un yüzünü güldürdü. Şirketin kurucusu Jeff Bezos, yeni logonun sunumunu ilk defa gördüğünde: “Bu logoyu sadece yavru köpek sevmeyenler beğenmez.” diyerek logonun sempatikliğine vurgu yapıyordu. Turner Duckworth'un kurucusu Bruce Duckworth, 'Gülümseyen yeni Amazon logosu'nun, şirketin kitap satan bir mağazadan, a'dan z’ye istediğimiz her şeyi bulabildiğimiz bir pazar yerine dönüşümünü simgelediğini söylüyordu. Amazon'un gülen yüzü, 100 milyarın üstünde kutuya basıldı. Geçen 21 yıl içinde Amazon, bir perakende devine, hatta dünyanın en değerli markasına dönüştü. Amazon dışında, Coca-Cola, Levis, McDonalds gibi birçok sevilen marka için kimlik geliştiren Turner Duckworth diyorki: çalışacağınız tasarımcıları, stratejistleri dikkatle seçin. Ne ödüyorsanız, onun karşılığını alırsınız. Ücrete değil, yaratacağınız değere ve etkiye odaklanın. İçgüdülerinize güvenin, normları reddedin. Ve sabırlı olun, bir gecede başarıya ulaşmak yıllar alır.



 


Audi / Strichpunkt, 2021

Son yıllardaki Elektrikli otomobil dönüşümü, bu alandaki markaların, eski üç boyutlu krom logoları terketmelerine neden oldu. Çünkü yenilenen otomobil tasarımlarında, logolar havalandırma ızgarasındaki çelik formlardan, düz yüzeylerdeki led ışıklara dönüştüler. Audi, bu sadeleşme akımını 4 yıl önce başlatmış, logosundaki krom görünümü terkederek düz halkalara geçiş yapmıştı. Bu öncü stratejinin arkasındaki tasarım ekiplerinden biri olan Strichpunkt, 2021'in Mart ayında Audi için daha sofistike bir tasarım sistemini tanıttı. Yenilenen kimlikte, 2017 yılında boyutunu kaybeden ikonik Audi halkaları yeni bir derinlik kazanıyor ve farklı amaçlara yönelik olarak, bold veya light kullanılabiliyordu. Yani ilk defa bir otomobil markasının amblemi font gibi davranmaya başladı. Büyük kullanımlarda incelen halkalar zarif bir görüntü yaratırken, küçük kullanımlarda kalınlaşarak okunabilirliği güçlendiriyor. Yeni geliştirilen "Değişken Audi Type" font ailesiyle de logonun dinamik havası tamamlanıyor. Ne var ki, sürekli güncellediği kurumsal kimliğinde, teknolojinin ve iletişim trendlerinin gereğini yerine getiren Audi, ürün tasarımlarının tipografilerinde geride kalmakta ısrar ediyor. https://medium.com/antrepo/c66cf4db43e2 adresinde konu hakkında yazdığım detaylı yazıya ulaşabilirsiniz.



 

Mehmet Gözetlik, Türkiye'nin en etkili marka tasarımcılarından biridir. Tasarladığı marka kimlikleri, yayınlandıkları uluslararası platformlarda özel editör seçkilerine katılmıştır. “Minimalist effect in the maximalist market” isimli projesiyle, tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Pekin Tasarım Triennalinde, “Tasarım duygusunun nedeni” isimli karma sergide, Naoto Fukasawa, Zaha Hadid, Ross Lovegrove, Marc Newson, Norman Foster ve Philippe Starck gibi yaratıcıların işleriyle birlikte sergilenmiştir. İngiliz mağazacılık devi Selfridges’ın “No Noise” isimli kampanyasının ilham kaynağı olmuştur. Tasarladığı fontlar tüm dünyadan yüzbinlerce kişi tarafından kullanılmış, Wiley, Dreamworks CGI, TBWA, Vogue, Yahoo, American Airlines, ESPN gibi birçok uluslararası şirket tarafından lisanslanmıştır. Mehmet Gözetlik, ulusal ve uluslararası konferanslarda projelerini ve küresel etkilerini anlatmakta, geleceğin ihtiyaçları konusunda ön sezilerini paylaşmaktadır.

BASILI EDİSYONLARI KEŞFEDİN

bottom of page