top of page
Onur Çoban

Biyomimikriden İlham Alan Bir Panda Merkezi



Panda Tower, Chengdu Dev Panda Yetiştiriciliği Araştırma Üssü'nün yeni kampüsü olmak üzere Çin merkezli mimarlık ofisi UDG Atelier Alpha tarafından tasarlandı. Kule, tükenme tehlikesi altında olan pandaların korunması amacıyla hayata geçirilen bir araştırma üssü ve üreme merkezi gibi işlevsel yönlerinin yanı sıra, bambu filizinden ilham alan formuyla da öne çıkıyor ve bölgeyi eko-turizm için bir cazibe merkezine dönüştürüyor.



Mimarlar, Panda Tower'ın özgün dilini yaratmak için pandaların en sevdiği besin olan bambu filizlerinden ilham aldılar. Aynı zamanda bölge mutfağının vazgeçilmez ögelerinden biri olan bambu filizinin doğuşunu taklit eden kulenin döngüsel cephesini yaratmak için son teknolojik yazılımlar kullanıldı. Ön cephesi kesik gibi görünen kule, arka cephesi ve yapıya genel dilini kazandıran kafes yapısı ile kavisli bir görünüm oluşturarak çarpıcı bir siluet ve geçirgen bir motif oluşturuyor. Kulenin her katında koruma parkının merkezi seyir alanına bakan geniş bir seyir platformu bulunmakta. Kulenin ana gövdesi için mimarlar, döşeme plakalarını ve kemerli yapı birimlerini kullanmış. Bu özel motifin ilhamı ise Chengdu'nun şehir çiçeği olan hibiscus (ebegümeci) çiçeğinden geliyor.


Cephenin üst kısmı aynı zamanda adeta bir bambu filizinin filizlenmesini andırarak açılan mekanik bir sisteme sahip. Açma-kapama hareketi, yeni pandaların doğumu, dev pandaların yabancı merkezlerden dönüşü, önemli bayram ve festivaller gibi özel günlerde gerçekleşiyor. Biyomimikri ilkelerinin kullanıldığı ve tamamen program kontrollü bir sisteme sahip olan Panda Tower, tasarım geninde doğayı ve teknolojiyi harmanlayarak eşsiz bir estetik sunuyor.



BASILI EDİSYONLARI KEŞFEDİN

bottom of page