Yerli/yabancı pek çok ödül sahibi, Creative Review, Lurzer's Archive gibi uluslararası yayınlarda yer alan TBWA İstanbul Tasarım Direktörü Özge Güven, kendisine ilham veren 3 afiş tasarımını Mercado okuyucularıyla paylaştı.
"Pandemi sürecinde birçok marka ve kurum, sokakta görülecek iletişim çalışmalarını epeyce kısıtlamışken, afiş işlevinde üretilen iş sayısı oldukça azaldı. Seçkiyi yaparken, beni heyecanlandıran onlarca iş arasında sadece 3 işi öne çıkarmak hem kolay değil hem de bir sorumluluk. Bu seçkide, ilk anlamıyla bir ‘afiş’ olma halini üstlenen işler seçmeye çalıştım. Etkisi ilk bakışta kuvvetli, merak uyandıran ve afiş mecrasının yetilerini fırsat bilip onunla zekice oynar yetenekte işler beni çok cezbettiği için seçim hakkımı bu özellikte işler üzerinde kullandım."
Vagina Monologues, Fons Hickman
"Vagina Monologues, yeni bir ‘biçim’ üretmeden, konuşmanın karşılığı yazı, alfabetik karakterlerle en basit anlatıyı görüntüleştirmiş, baktırıyor, merak ettiriyor. Bu tür işler en az cümleyle bir meseleyi anlatma becerisi gibi bir beceriyle, zekayla tasarlanmış olma halleriyle yine aklımda kalp kazanan işlerden."
Yenilikçi ve modern tasarım diliyle sayısız ödül sahibi Alman grafik tasarımcısı Fons Hickmann, tipografiyi grafik tasarımla birleştiren çalışmalarıyla tanınıyor. Tasarımlarında kompleks iletişim sistemleri yaratan Hickmann, deneysel grafik tasarımın öncü isimlerinden. Aynı zamanda University of Arts Berlin'de profesör olan tasarımcı, son dönemde aktif bir şekilde medya teorisi ve popüler kültürde grafik tasarım gibi alanlarda literatür çalışmaları yürütüyor.
Bavarian State Opera Poster, Mirko Borsche
"Mecrasının yetilerini fırsat bilene örnek opera posterleri... Afişlerin sokakta yan yana asılışlarını da hesap eden ve bu durumu da tasarım sürecinde çözebilmiş bir iş olması, ters de assan düz de assan bir anlam ifade etmesi... Görüntünün en basit haliyle bunu sağlaması çok zekice ve çabasız. Bana bu sebeplerden ilham perisi işlerden."
Alman grafik tasarımcısı Mirko Borsche'nin kariyeri kurumsal reklamcılık ve ilerici kültürel tasarım çalışmaları arasında uzanmaktadır. BMW'deki Mini grubunun sanat yönetmenliğiyle başlayan kariyeri 2000'lerde Almanya'nın en başarılı dergilerinden NEON'u piyasaya sürmesiyle farklı bir yöne gitmiş. Die Zeit dergisinin kreatif direktörlüğünü de yöneten tasarımcı, opera, orkestra ve tiyatrolar için gerçekleştirdiği tasarımlarıyla da tanınıyor. Kendi adını taşıyan Münih merkezli tasarım stüdyosunu yöneten Mirko, modern Avrupa'nın tasarım efsanelerinden birisi olarak kabul ediliyor.
Gerçek/Yalan/Ütopya, Mehmet Ali Türkmen
"Diğer iki işe göre üretildiği konu bağlamında hafif içine çeken derine götüren, doğrudan bir şey söylemese de taze görüntüsüyle yakalayan ve doğru yere götüren bir yol gösterici olmuş bir çalışma paylaşmak isterim."
Kitapları ve afişleriyle Museum fur Gestaltung Zurich, Poster Collection Colorado State University, Fort Collins gibi kurumların daimi koleksiyonlarında yerini almış bir grafik tasarımcı olan Mehmet Ali Türkmen, 2003’te kurduğu ajansını, “Müşterileri ve kendileri için projeler üreten ve bu projelere göre de büyüyen ve küçülen, bağımsız ve küçük ama hareket alanı geniş bir atölye” olarak tarif ediyor. İllüstrasyon, kitap kapağı ve afiş çalışmaları ile birçok ödülü bulunan Türkmen’nin 1991’de çıkardığı ve büyümeyenlere ithaf ettiği “Yani Şey…” isimli karikatür albümü, şiirsel kara mizahla yoğrulmuş, Türk karikatürünün en önemli başyapıtlarından biri kabul ediliyor.
Özge Güven, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini Grafik Tasarım alanında tamamladı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı için 2010 yılından bu yana İstanbul Bienali, Tasarım Bienali, Film Festivali, Tiyatro Festivali ve vakfın çeşitli başlıkları adına pek çok iş üretti. 2014 yılında TBWA\İstanbul'da tasarım direktörlüğü görevini yürütüyor. Cannes Lions'ta Türkiye'nin Tasarım kategorisindeki ilk ödülünden sonra, D&AD'de yine kategorisiyle Türkiye için bir ilk sayılan Yellow Pencil ödülünü kazandı. 2019 yılında MediaCat dergisinin belirlediği "En Yaratıcı 50" listesinde ve "Fark Yaratan Kadınlar" adlı organizasyonda iş dünyası, bilim, sanat, tasarım gibi farklı alanlarda öne çıkmış başarılı 9 kadın arasında gösterildi.
Özge Güven'in öne çıkan tasarım çalışmalarından birkaçı: