Londra Tasarım Müzesi, dünyanın ilk ultra gerçekçi robot sanatçısı Ai-Da tarafından yapılan otoportre çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Yapay zeka hakkında çalışmaların ve aynı zamanda tartışmaların hız kazandığı şu günlerde Ai-Da ve yaptığı resimler sanat dünyası için yeni sorular gündeme getiriyor.
Dünyadaki ilk ultra gerçekçi android olarak tasarlanan Ai-Da, yapay zeka yeteneklerine sahip bir makine. Adını bilgisayar öncüsü Ada Lovelace’den alan Ai-Da’nın tasarımı ve yapımı iki yıl sürmüş. Programcılar, robotistler, sanat uzmanları ve psikologlardan oluşan özel bir ekip tarafından hayata geçirilen proje, 2019’da tamamlanmış. AI teknolojisi geliştikçe güncellenen Ai-Da, aslında sanatçı bir robot. Yaratıcıları Ai-Da’yı, yapay zeka teknolojisinin hızlı yükselişi hakkında tartışma başlatmayı amaçlayan bir çağdaş sanat projesi olarak tanımlıyor. Yapay zekanın her şeyi kopyalayabildiği bir dünyada insanın rolünü düşünmeye davet ediyor.
Londra Tasarım Müzesi’ndeki sergi, dünyada bir ilk olarak benliği olmayan bir robotun kendi kendini çizdiği üç boyutlu otoportreleri sunuyor. Otoportre temasını tersine çeviren sergi, insan kimliğinin ve yaratıcılığın doğasını sorguluyor. Tasarım Müzesi'nin küratörlüğünü yapan Priya Khanchandani sergiyi şu sözlerle anlatıyor: “Geçen yıl boyunca hepimizin teknolojiyle çok yakın bir ilişkisi oldu, bu yüzden bunu düşünmek ve eleştirel bir şekilde sorular sormak için gerçekten iyi bir zaman. Ai-Da rahatsız ediyor. Onun varlığı bir şekilde yanlış ve bunun farkındayız. Robotları tanıtmak için burada değiliz, soru sormak için buradayız.”