Six N. Five, Samsung Perfect Reality Projesi
Stresle baş ederken, kendimizi sakinleştirmek istediğimizde hayalimizde canlandırdığımız özel yerler vardır. Gözlerimizi kapadığımızda kendimizi orada mutlu bulduğumuz yerler. Mutlu yer olarak çevrilebilecek “happy place” Cambridge Dictionary’de “kişiyi mutlu eden anı, durum ve yerler” olarak tanımlanıyor. Özellikle yabancı film ve dizilerin psikolog koltuklarındaki kişilere sorulduğunda deniz kenarı, orman gibi doğayla iç içe huzurlu ortamlar olarak tasvir edilir bu yerler. Günümüzde sağlık sorunlarının çoğunun stres kaynaklı olduğunun teşhis edildiği düşünüldüğünde bu mutlu yerlere ne kadar daha fazla sığınma eğiliminde olduğumuz da ortaya çıkıyor. Bu sığınma ihtiyacı global olarak artıyor olacak ki dünyanın her yerinde dijital alanda çalışan tasarımcılar kendi mutlu yerlerini dünyanın dışında aramaya koyuldu.
Peter Tarka Studio
Tasarımda görselleştirme anlamına gelen, kullanımında çoğunlukla da 3 boyutlu modellemelerden gerçek görüntüler oluşturulması kastedilen render kelimesi dijital tasarımcıların bu mutlu yerleri oluşturmasında kilit kelime. 3 boyutlu modelleme ve render alanında yetkinliği olan tasarımcılar dünyanın dertlerinden bunaldıklarında kendi dünyalarına sığınıp kendi mutlu yerlerini 3 boyutlu ortamda oluşturmaya başladılar. Dünyada bulamadıkları ahengin, kusursuzluğun, renklerin render’ını aldılar, bir nevi kendi mutluluklarının resmini çizdiler.
Kusursuz geometrilerin, uyum içinde renklerin meydana getirdiği bu mutlu yerler paylaşılmaya başlandığında ise gittikçe daha fazla insana huzur vermeye, daha fazla insanı mutlu etmeye başladı ve bir akım oluşturdu. Mükemmel hayali yerler akımının bir parçası olan tasarımcılardan Ezequiel Pini akımla ilgili görüşünü şöyle açıklıyor:
“Dilediğimiz ortamları tasarlayabilmek ve gerçekçi görünümler verebilmek bize kusurlu gerçekliği hayallerimizdeki mükemmel yere dönüştürme imkanı veriyor.”
Pini’nin kurucusu olduğu Six N. Five tasarım stüdyosu Microsoft’un yeni Surface serisi cihazlarında kullanılacak masaüstü desenlerini de aynı mantıkta gerçek olmayan manzaraların render’larını oluşturarak hazırlamış.
Six N. Five tasarım stüdyosunun Microsoft Surface için tasarladığı masaüstü desenleri
Akımın Türk temsilcilerinden Zeynep Tuğçe Çağlayan ise bu tarzdaki üretimlerinin kendindeki yansımasını şöyle özetliyor:
“Gerçekliğin sınırlarının zorlandığı bugünün dijital ortamında ruhumuz; hayal gücünün sınırlarını zorlarcasına üretmeye ve beslenmeye çalışıyor. Bu sanal gerçeklik içinde de hayal gücüm bu yeni gerçekliğin sınırları içinde bambaşka ve daha önce deneyimlediklerimin çok ötesinde bir yolculuğun içinde hissetmemi sağlıyor.”
Zeynep Tuğçe Çağlayan
Özellikle evde olduğumuz bu günlerde ekranlarımız aracılığıyla farklı deneyimler edinirken bu akımı merak ederseniz aşağıdaki instagram hesaplarına göz atabilirsiniz.