top of page
Onur Çoban

Betrand Fompeyrine, Buluntulara İkinci Bir Hayat Veriyor


KTSM İle Dünyaya İyi Bakan Tasarımlar: Bertrand Fompeyrine


Tasarımcı ve fotoğrafçı Bertrand Fompeyrine, sanat pratiğinde hurda ve atılmış buluntuları seyahatlerinde topladığı kumlarla kaplayarak arzu nesnelerine dönüştürüyor. Fransız sanatçı, ilhamını sanat ve zanaat dünyasından alarak çoğunlukla kendisine ilham veren geri dönüştürülmüş malzemeleri kullanıyor.


Diğer yaratıcı alanları keşfetmeden önce mimar olarak çalışan Bertrand, 2010 yılında École Nationale d'Architecture de Paris Villette'den mezun oldu. Kendisini koleksiyoncu, toplayıcı, gözlemci ve tasarımcı olarak tanımlayan Bertrand’ın tasarımlarında çocukluk dönemlerini geçirdiği Güney kıyılarındaki renklerin, atmosferin, kişiliklerin ve duyguların etkisi olmuş; özellikle Meksika’ya yaptığı düzenli ziyaretler tasarımcının pratiğinde önemli bir rol oynamış. Yaklaşımının merkezinde geri kazanım ve geri dönüşüm yer alan Bertrand, karalara ya da denizlere atılan her şeyin rüzgar ya da dalgalar tarafından taşınarak ağaçlarda ya da sahillerde yeniden ortaya çıktığını gözlemledikten sonra, bu atıklara ikinci bir şans vermek için olumlu bir etki yaratmaya özen gösteriyor. Bu sürecin sonsuz bir ilham kaynağı olduğuna inanan tasarımcı, yaratımın hem karşılaşmadan hem de kısıtlamadan doğduğuna inanıyor.



Bertrand, seyahatleri sırasında topladığı kumu sokakta veya inşaat alanlarında bulunan polistiren atıklarla birleştiriyor. Dekoratif objelerden oluşan bir koleksiyon oluşturmak için çoğunlukla şekilli parçalar veya şekilli resimler tasarlıyor. Polistirenin hafifliğinden, kırılganlığından ve bazen çok heykelsi ve ilham verici şekillere sahip olmasından etkilenen Bertrand, kumun benzersizliği, bir bölgeden diğerine değişen görünümü, boyutları ve renklerinden ilham alıyor. Ardından polistiren formu kum katmanlarıyla kapladıktan sonra malzemeye ikinci bir hayat veriyor.




Bertrand’ın çalışmaları ağır görünen ama son derece hafif olan parçalar olarak form buluyor. Tasarımcı, oyun alanında bu kontrast ve illüzyonu elde etmek, aynı zamanda doğal ve yapaylık arasındaki bu belirsizlikle oynamak için kayalık ve topraksı görünümlü renkleri kullanıyor. Elleriyle, zımparaladığı şekilleri modelliyor ve böylece modern atıklarımıza taş nesneler yanılsaması veriyor. Bertrand, sahip olduğu pratiğinde yaptığımız işin, sebep olduğumuz etkinin ve kullandığımız malzemenin giderek daha fazla farkında olmamız gerektiğini sanatsal bir şekilde vurguluyor.


 

"Kale Grubu olarak başlattığımız “İyi Bak Dünyana” hareketi kapsamında daha sürdürülebilir bir dünya için sosyal fayda yaratan fikirlerin savunuculuğunu üstlenmeye devam ediyoruz. İyi Bak Dünyana hareketi öncüsü ve disiplinlerarası üretim ve buluşma platformu Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nde (KTSM), bu anlayışla, programlarımızı kurguluyor ve “derdi olan” sergilere ev sahipliği yapıyoruz. Daha iyi bir dünya için sanat ve tasarımın dönüştürücü gücüne çok inanıyorum. Bu inançla, özgün, sıra dışı ve farkındalık yaratan her türlü projede var olmaktan dolayı çok mutluyum."


Kale Grubu Kurumsal İletişim Müdürü Zeynep Özler

BASILI EDİSYONLARI KEŞFEDİN

bottom of page