Sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve hareketli görüntü tasarımı alanında üretimler gerçekleştiren 3D sanatçısı Sami Sipahioğlu aka Sam Sipahi ile çalışmaları ve kripto sanat üzerine sohbet ettik.
Sami Sipahioğlu kimdir, biraz kendinden bahseder misin?
20 Mart 1992 tarihinde Bursa'da doğdum. 2011 yılında İstanbul'a taşındım. Lise yıllarımda dijital kolaj, fotoğraf ve video sanatıyla ilgileniyordum. Aynı zamanda çocukluktan bu yana teknolojiye çok büyük bir ilgim var. 2014 yılında Bilgi Üniversitesi'nde Görsel İletişim Tasarımı bölümü yetenek sınavını kazandım ancak okula 2018 yılında başladım. Şu anda freelance tasarımcı ve sanatçı olarak hikayeme devam ediyorum.
Hayatımızdaki anlık ya da uzun süreli etkileşimlerden, iletişimlerden ve ilişkilerden ilham aldığın eserlerinde çok detaylı ve kompleks bir görsel dile sahipsin. Kendine özgü bu görsel dilin ortaya çıkış süreci nasıldı?
Çocukluğumdan bu yana kalabalık alanlarda bulundum ve kalabalık bir ailede büyüdüm. Dolayısıyla etrafla sürekli iletişim ve etkileşim halindeydim. Malum İstanbul da çok kalabalık. Haliyle bu iletişimlerin, etkileşimlerin bende bıraktığı hisler oluyor. Muhtemelen hepimizin oluyordur. İçimde biriken ve sözlerle ifade edemeyeceğim bu hisleri bir şekilde görsel dille dışarı çıkarmaya çalışıyorum. Bu yüzden görsel iletişim tasarımı okudum. 10 yılı aşkın süredir sanat pratiği yapıyorum ancak sanırım son iki senedir kendimi bu denli net ifade ettiğim bir sürece girdiğimi hissediyorum.
Tasarım sürecinde analog ve dijital tekniklerin hangisine daha yakınsın?
Kesinlikle dijital kısımdayım. Analog denemelerim oldu ama çokça kez hüsrana uğradım. Sanırım biraz da teknolojinin verdiği çabuk sonuçları seviyorum. Analog için biraz sabırsız olabilirim.
NFT teknolojisinin sanat dünyası için potansiyelini nasıl değerlendiriyorsun, seni heyecanlandıran veya endişelendiren yanları neler?
NFT teknolojisinin sanatçıyı merkeze alması durumunu seviyorum. Eserinizin telifinin sonsuza dek sizde kalması, koleksiyonerler ile birebir iletişim kuruyor olma durumu beni mutlu ediyor. Bununla birlikte çok fazla yetenekli sanatçının gün yüzüne çıkmış olması, sanatçılar arası dayanışma da beni oldukça heyecanlandırıyor. Ancak son zamanlarda gördüğüm o ki sadece büyük sanatçılara kalmış bir alana dönüştü bu kripto sanat dünyası. Bu da beni endişelendiriyor. Bununla birlikte güvenlik açıkları maalesef hala sürüyor.
Kripto sanat alanında çalışmalarını merakla takip ettiğin isimler kimler?
Beryl Bilici'nin işlerine hayranım, Dolce Paganne de severek takip ettiğim biri. Oguzdogruart, Chewy Stoll, Afterviz vs. diye gidiyor liste.
Gelecek için heyecanlı mısın? Planlarında neler var?
Biraz umutsuzdum ama son zamanlarda güzel gelişmeler oluyor. Kendi hayatım için büyük değişimlere doğru ilerliyorum. Yakın zamanda master eğitimime başlayacağım. Bununla birlikte kendimi yeni medya alanında, özellikle XR teknolojileri üzerinde geliştirmek ve daha fazla üretim yapmak istiyorum. Hem akademik hem de kişisel çalışmalarla geçecek dolu dolu bir gelecek beni heyecanlandırıyor.