Görsel sanatçı ve hareketli grafik tasarımcısı Fuat Değirmenci ile çalışmaları ve kripto sanat dünyası üzerine sohbet ettik.
Fuat Değirmenci kimdir?
Bursa doğumlu, 2012 Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar - Grafik mezunuyum. 10 seneden fazla Türkiye piyasasında Show TV, Digiturk, IBM gibi şirketlerde hem kurumsal bir iş hayatım ve bir yandan freelancer olarak Koç Holding, Turkcell, Paşabahçe, IBM, Oscars Academy, Atelier des Lumieres gibi birçok kurum ile de projeler gerçekleştirdim. Yaklaşık 2 senedir Londra'da kendi şirketim adına görsel tasarım ve animasyon alanında çalışıyor ve burada yaşıyorum.
Dövme sanatçısı Okan Uçkun ile gerçekleştirdiğiniz işbirliği oldukça ses getirdi. Bu özel işbirliğinin hikayesinden bahseder misin?
Okan Uckun ile üniversiteden arkadaşız ama Okan iş ve çalışma hayatına Amerika'da, ben ise İstanbul sonrası Londra'ya gelince ve farkli alanlarda çalıştığımız için uzun yıllardır devam eden yakın bir sohbetimiz olamamıştı. NFT dünyasının hareketliliği ve birleştiriliciği, eskiye dayanan bu arkadaşlığımızı tekrar canlandırdı ve üniversite geyikleri yaparken evet, ortak bir proje yapmalıyız dedik. Dövme kültürünü yeni bir dil ile nasıl anlatabilirizden çıkan, özellikle Memories from David isimli projemiz; dövme sanatında anıların ve fikirlerin yaratıcı sürecini temsil ediyor. David koleksiyonundaki her dövme, farklı zaman dilimlerindeki deneyimlerle ilgili. Her parça ruh ve beden arasındaki ilişkiyi tamamlar. Fikirleri ve anıları ölümsüzleştirir ve yolcularında bedenlere eşlik eder.
"Tasarım tarzımı üç kelimeyle ifade etmem gerekirse; gerçeküstü, alaycı ve yoğun"
Dijital tasarımcı olarak NFT dünyasına ilk ne zaman adım attın?
Aslında NFT dünyası ile çok erken tanışamadım. 2020 senesinin son ayları gibi bu olaydan haberim olduğunda aslında popüler olmaya başlamıştı. Bazi takip ettiğim ve benim gibi olan sanatçı arkadaşlarım NFT dünyasında çoktan kendilerine yer bulmuş ve tabi ki bu ilk bilgiler ve izlenimler ile ben de geç kalmadan bu dünyaya adımımı atmak için araştırmalara ve işe koyulmuştum.
NFT teknolojisinin sanat dünyası için potansiyelini nasıl değerlendiriyorsun, seni heyecanlandıran veya endişelendiren yanları neler?
Pek endişelenmeyi seven biri değilim sanırım. Teknolojinin endişelendiren bir tararfı her zaman olur ama bu gelecek olayıdır ve geleceği iyi düşünmek isterim. NFT dünyasında online cüzdanların güvenliği konusu dışında bir endişe gelmiyor aklıma. Güzel tarafı ise NFT daha özgür bir hedef aslında; bir müşteriye yapmadığın, sadece kendi fikrini yansıtıp ürettiğin ve alıcısının olabileceği bir dünya. Sanatçıların da kendilerini daha rahat ifade edebileceği bir dünya bence. Bu anlamda inanılmaz heyecanlandırıcı ve görüyoruz ki herkes bunu sevdi. Potansiyeli olan, gelişime açık, sürekli değişen ve yenilenen bir teknoloji. Sanat dünyası için yeni bir kapı, merkeziyetsiz yapısıyla eserlerin özgünlüğünün korunması ve erişilebilir olması bu teknolojinin bundan sonra hayatımızda hep olacağının göstergesi.
Kripto sanat alanında çalışmalarını merakla takip ettiğin isimler kimler?
Kripto sanat alaninda şu sıralar farklı projeler yapan ve sürekli yenilerini ekleyen tek isim Murat PAK geliyor aklıma. Blockchain ve yeni nesil kontratları kullanarak, bulmacalı, oyunlaştırılmış farklı bir takım prjeler yapıyor. Eğer birçoğumuzun yaptığı gibi 1e1 veya Collectible NFTler dışında yeni bir şeyler arıyorsanız PAK bu alanda takip edilmesi gereken bir isim.
Gelecek planlarında neler var?
Elbette büyük hedefleri olan hayalperest bir insanım. Kripto sanat ve yeni nesil teknolojileri kullanarak yeni proje ve bir takım girişimcilik planlarım var. Ama dünya her açıdan farklı deneyimleri bir arada yaşıyor şu sıralar. Daha fazla farklı alanda çalışıp ses getiren projeleri hayata geçirmek en hayalperest olmayan gelecek planım sanırım.