Moda endüstrisinin atık ve karbon ayak iziyle ilgili dudak uçuklatan istatistiklerinin son yıllarda manşete taşınmasıyla tüketiciler, eylemlerini temizlemeleri için markalara daha fazla baskı yapıyor. Sürdürülebilir moda stratejilerinin hız kazandığı yeni dönemde, çevresel sürdürülebilirlik alanında yaptığı çalışmalarla adından sıkça söz ettiren markaların başında H&M geliyor. Globalde başlattığı atık kıyafet toplama girişimi ile bir ilke imza atan “fast-fashion” devi H&M, giysi geri dönüşümü noktasında lider moda markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu girişimi bir ileri seviyeye taşıyan marka, eski kıyafetleri yeni kumaşlara dönüştüren “Looop” adlı geri dönüşüm sistemini Stokcholm Drottninggatan mağazasına yerleştirerek ziyaretçilerin bu dönüşümü deneyimlemesine izin veriyor.
“Bu daha büyük bir planın parçası – amacımız tamamen döngüsel ve iklim pozitif olmak ve bu hedefe ulaşmak için birçok heyecan verici projeyle çalışıyoruz."
H&M
12 Ekim’de tanıtılan Looop sistemi, müşterilere, konteyner boyutundaki bu makinenin müşterilerin getirdiği atık kıyafetleri nasıl yeni bir kumaşa dönüştürdüğünü görme deneyimi sunuyor. Müşterilerin kapalı döngü moda yaklaşımını fiziksel olarak görselleştiren bu sistemin, daha fazla insanı kullanılmayan ve eski kıyafetlerini geri dönüşüme getirmeye teşvik etmesi planlanıyor.
“Looop”, eski giysilerinizi mümkün olan en çevre dostu yöntemlerle yeni kumaşlara dönüştürüyor. İlk olarak atık kumaşları temizleyip temel liflerine ayırıyor. Ardından bu lifler iplik haline getiriliyor. Su ve kimyasal kullanmayan “Looop”, yeni giysiler üretebilmek için örülebilen yeni bir iplik ortaya çıkarıyor.
“Looop”un bu özel geri dönüşüm deneyimine katılım ise ücretli. Buradan elde edilen gelirin tamamı, 2030 yılına kadar %100 geri dönüştürülmüş veya sürdürülebilir kaynaklı malzeme hedefi olan H&M’in bu hedefin gerçekleştirmesi için gereken malzeme inovasyonuna ve araştırmasına ayrılacak.
"Tükenen kaynaklara bağımlılığı azaltmak için çalışırken moda endüstrisini dönüştürmeye yardımcı olmak için sürekli olarak yeni teknoloji ve yenilikler araştırıyoruz. Müşterileri bu sürece katmak, gerçek bir değişim elde etmenin anahtarıdır ve Looop'un nelere ilham vereceğini görmek için çok heyecanlıyız."
Pascal Brun, H&M Sürdürülebilirlik Direktörü
“Looop” projesi bu geri dönüşüm hareketinin sadece bir parçası. H&M, Stockholm’deki Flagship mağazasında kiralama ve onarım hizmeti sunmak için bağımsız markası COS aracılığıyla kiralık moda abonelik platformu YCloset ile ortaklık kurmak gibi birçok yeniliğe gidiyor. Çin’de bu yılki Conscious Collection’da şarabın yan ürünlerinden yapılmış vegan deri kullanarak bir dizi el çantası ve ayakkabı sunmak için İtalyan biyomateryal girişimi Vegea ile işbirliği yapıyor. Ayrıca geri kazanılan ve geri dönüştürülen kottan üretilen ve su israfını azaltan Ciculose elyaf kullanımına da başlıyor. Tüketicileri daha temiz bir moda sektörü istediği bu yeni dönemde markaların sürdürülebilirlik yarışında bayrağı taşıyan H&M, 2030 hedeflerine ulaşabilecek mi hep birlikte göreceğiz.