top of page
Tuna Mert

Elif Erdine'nin Seçtiği 3 Yenilikçi Cephe Tasarımı


Mimar Dr. Elif Erdine

Dünyanın önde gelen mimarlık okullarından Architectural Association School of Architecture'ın Emergent Technologies & Design (EmTech) Yüksek Lisans bölümü başkanı Mimar Dr. Elif Erdine, ilham veren 3 yenilikçi cephe tasarımını Mercado okuyucularıyla paylaştı.


"Emergent Technologies & Design (EmTech) kapsamında, malzeme odaklı deneyleme, hesaplamalı tasarım, robotik üretim, ekolojik mimarı ve kentsel tasarım gibi alanlarda çalışmalarımızı sürdürerek yenilikçi malzeme ve mekânsal yapılanmaların deneysel ve sosyal potansiyellerini araştırmaktayız. Buradan yola çıkarak seçtiğim projelerde hafif malzemelerin yalnızca cephe kaplamasının ötesine geçerek yapısal olarak da kullanılabileceği örnekleri seçmeye özen gösterdim. Bunun yanı sıra, geleneksel el işçiliği ile biçimlendirilen doğal malzemelerin, günümüzde öne çıkan robotik üretim teknikleri ile nasıl yeniden yorumlandığına dikkat çekmek istedim. Biyomimetik araştırma alanlarının cephe tasarıma nasıl öncülük edebileceğini göstermeyi amaçladım. Tasarımın, konumlandığı iklime ve çevresel bilgilere göre zaman içinde adapte olabilmesinin mekansal kurguyu ve deneyimi zenginleştireceğini de eklemek istiyorum."


 
Media-ICT Building, eko-verimli bir malzeme olan ETFE kaplamadan yapılmış cephesiyle öne çıkıyor.

Media-ICT Building, Enric Ruiz Geli, İspanya


"Bu projenin ilham verici özelliği, malzeme teknolojileri ile yenilebilir enerji kaynaklarını kullanan bir cephe sistemine sahip olması. Düşük basınçlı hava ile şişirilmiş hafif ETFE pneumatic panellerini içinde bulunduğu iklimsel bağlama ve verilere duyarlı bir şekilde kullanıyor."


Eylül 2010’da açılan Media-TIC binası, ICT'deki yeni fikirleri ve gelişmeleri kuluçkaya yatırmak, üretmek, sergilemek ve davet etmek için tasarlanmış bir bilgi ve iletişim teknolojisi merkezidir. Barselona'da 200 hektarlık yeni bilim ve teknoloji bölgesi 22@Barcelona'da yer alan bina, hem ICT işletmeleri için ofis alanı hem de teknoloji girişimcileri, tasarımcılar ve kullanıcılar arasında bir etkileşim ortamı oluşturmak amacıyla tasarlanmış.


Barselona merkezli mimarlık ofisi Cloud 9 tarafından tasarlanan binanın en önemli özelliği enerji verimliliğini arttırmak için gelişmiş teknolojilerin binanın mimarisine entegre edilmiş olması. Döneminin deneysel yapılarından olan Media-ICT Building, eko-verimli bir malzeme olan ETFE kaplamadan yapılmış cephesiyle öne çıkıyor. Isı verimliliği sağlayan ETFE kaplama, üç kat plastiğin üçgen çerçevenin içine sabitlenmesi ve bir yastık gibi şişirilmesiyle elde ediliyor. Ortaya çıkan kabarcık, üç hava odası yaratarak bina için ısı yalıtımı sağlıyor. 2.500m² ETFE kaplamanın kullanıldığı projede her yıl %20 enerji tasarrufu sağlanıyor.


 

Theme Pavilion EXPO Yesou, SOMA + Knippers Helbig, Güney Kore


"Bu projenin kinetik cephe tasarımı bitki hareketlerinde bulunan esnek deformasyon ilkelerine dayanmakta. Proje, deployable yapılar ve biyomimetik araştırma ve tasarım alanlarında GFRP uygulaması için yenilikçi bir çözüm."


2009 yılında uluslararası yarışmada birinci olarak seçilen SOMA imzalı Theme Pavilion, Güney Kore'nin Yeosu kentinde düzenlenen EXPO'nun ana binalarından biridir. Soma'nın Knippers Helbig ile birlikte eski endüstriyel liman içerisinde tasarladığı bina, kentsel ve doğal bağlamıyla uyumlu, kalıcı bir dönüm noktası oluşturmayı amaçlamaktadır. Bir dizi kinetik desene dönüştürülebilen cam elyaf takviyeli polimerlerden (GFRP) oluşan son teknoloji cephe sistemi, ITKE University Stuttgart'ta biyolojik hareket mekanizmasının mimari ölçekte nasıl uygulanabileceğini araştıran bir araştırma projesinden ilham alıyor.


 
Delas Frères Winery, Carl Fredrik Svenstedt Architect

Delas Frères Winery, Carl Fredrik Svenstedt Architect, Fransa


"Proje, taşın hem yapısal hem iklimsel özelliklerini kullandığı için ilham verici. Buna ek olarak, robotik üretim süreçlerini ve el işçiliğini entegre etmesi özgün."


Carl Fredrik Svenstedt Architect tarafından Fransa'nın Rhône Vadisi'nde tasarlanan Delas Frères Şaraphanesi, kum taşının robotik üretim teknikleriyle oyulmasıyla elde edilen cephe tasarımıyla öne çıkıyor. Yarım metre kalınlığındaki taş bloklar, seksen metre uzunluğunda ve yedi metre yüksekliğindeki şaraphane için kıvrımlı bir taşıyıcı ana duvar oluşturuyor. Dalgalı formuyla dikkat çeken taş cephe, temellere sonradan gerdirilen ve paslanmaz çelik kablolar kullanılarak yatay olarak bağlanan robot tarafından ayrı ayrı oyulmuş bloklardan yapılmış. Duvar formu için kullanılan robotik üretim tekniğine rağmen, bloklar geleneksel olarak iki kişilik bir baba ve oğul taş ustası ekibi tarafından monte edilmiş. Geleneksel ve inovatif üretim tekniklerinin bir arada kullanıldığı dalgalı cephe, tavan pencerelerinden gelen ışıkla birlikte ziyaretçilere büyülü bir görsel deneyim sunuyor.


 

Dr. Elif Erdine, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni 2003 tarihinde 3.lükle bitirdikten sonra, mimarlık ve kentsel tasarım yüksek lisans derecesini Architectural Association (AA) School of Architecture Design Research Laboratory’de 2006’da (Bitirme Projesi Ödülü) tamamlamıştır. 2006-2010 senelerinde Zaha Hadid Architects’te çalışan Elif Erdine, 2010 senesinde beri yenilikçi tasarım tekniklerine odaklanan, algoritmik tasarım yöntemlerini büyük ölçekli dijital ve robotik üretim yöntemleri ile birleştiren çeşitli AA Visiting School programlarını yönetmektedir (AA Summer DLAB, AA İstanbul Visiting School). 2010-2015 yılları arasında ‘Generative Processes in Tower Design: Algorithms for the Integration of Tower Subsystems’ Doktora tezini Architectural Association’da tamamlamıştır. 2019 senesinden beri AA Emergent Technologies & Design (EmTech) Yüksek Lisans bölümünün başındadır. Araştırma alanları, karmaşıklık teorisi, biyomimikri, robotik tasarım ve üretim süreçleri ile çoklu ölçekli tasarım yöntemlerini kapsamaktadır. Tasarım ve araştırma çalışmalarını eCAADe, CAAD Futures, SimAUD, ACADIA, Design Studies gibi saygın konferanslar ve mimari yayın organlarında sunmaktadır.

BASILI EDİSYONLARI KEŞFEDİN

bottom of page