Geleneksel minyatür sanatında güncel pop ögeler kullanarak yarattığı özgün görsel diliyle öne çıkan minyatür sanatçısı Murat Palta ile kısa bir sohbet gerçekleştirdik.
Dumlupınar Üniversitesi grafik bölümü mezunusun. Grafik tasarımdan minyatüre geçiş sürecin nasıl oldu?
Bizim minyatür dediğimiz şey aslında o dönemin kitaplarını resimleme işlevini karşılayan bir geleneksel sanattı. Biz buna tasvir diyoruz. Hem anlam hem de işlev bakımından illüstrasyonun özünü karşılayan bir tanım. Grafik tasarımın bir parçası olan illüstrasyonla bunu bağdaştırmak istedim.
Pop kültürü ögeleri kullanarak özgün minyatür çalışmalara imza atıyorsun. Kendine ait bu özel tasarım dilinin ortaya çıkış hikayesinden bahsedebilir misin?
Pop kültürü herkes için ortak bir dil. Ben minyatürleri sadece doğuya özgü dille anlatmış olsaydım bu basmakalıp hikayeden kurtulamazdım. Bunu üniversitenin son yılı mezuniyet projesi olarak seçtim.
Geçmiş dönemin minyatür sanatçılarından farklı olarak şimdiye değil, geleceğe seslendiğin bu eserlerde hangi ögelerin bulunmasına önem veriyorsun?
Bahsedildiği gibi popüler kültür benim ayrılmaz bir dilim. Geleneksel minyatürden konu olarak ayrıştıracak detaylara girmeyi tercih ediyorum.
"Tasarım tarzımı üç kelimeyle ifade etmem gerekirse doğal, deneysel ve mizahi olurdu."
Kendi görsel dünyanı yaratırken minyatür sanatının geleneksel tarafıyla kendi yenilikçi yaklaşımını nasıl dengeliyorsun?
Aynı bünyede kendine yer bulabilecek konuları inceleyerek oluşuyor. Bazı şeyler minyatürde bünye bulamayabiliyor.
Çalışmaların, ulusal ve uluslararası birçok sanat fuarında ve sergide yer aldı. Çok geleneksel bir sanatı yenilikçi bir şekilde günümüze taşıma fikrine nasıl geri dönüşler alıyorsun?
Minyatürün ne olduğuna dair yaklaşımlar değiştiği yönünde mailler alıyorum. İlgilerinin arttıklarını söylüyorlar. Bu da beni mutlu ediyor tabii.
Minyatür alanında veya dışında denemek istediğin farklı teknikler var mı?
Daha önce halı ve gölge oyunu temalı işlerim oldu. Seramik çalışmaları da yaptım. Bu yüzden, evet.
İlham tazelemek için neler yaparsın? Bu alanda ya da farklı disiplinlerde çalışmalarını merakla takip ettiğin isimler kimler?
Her zaman yaptığım şeyleri yapmaya devam ediyorum. Kitap okumak, film izlemek, oyun oynamak vs. Klasik ama benim anlattığım şeylere baktığımızda işlevli.