Çalışmalarına, kusurlu ve yanlış baskıdaki güzelliğe duyduğu sevgi yön veren, nostaljik bir dokunuşla dijital tasarımlarına farklı formlara nasıl dönüşecekleri konusunda özgürlük tanıyan grafik tasarımcı ve animasyon sanatçısı Julia Schimautz ile çalışmaları ve üretim pratiği üzerine sohbet ettik.
Julia Schimautz kimdir? Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
Ben Avusturyalı bir animatör ve grafik tasarımcıyım. Bir grafik tasarım lisesine gittikten sonra eğitimime devam etmek için Cape Town'a taşındım. Baskı resme olan ilgim burada başladı, önce serigrafi baskı ile ve eğitimimden sonra Riso ve yayıncılık stüdyosu Dream Press'te çalışmaya başladığımda riso ile. Elle yaratma, basma ve ciltleme disiplinlerinin her birinde yer almak beni bu alana aşık etti. 2021 yılında Berlin'e taşındım ve burada ortağım Francis Broek ile birlikte riso ve tasarım stüdyosu DTAN'ı kurdum.
Nostaljiyi tasarımlarınıza dahil etme konusundaki yaklaşımınızdan bahsedebilir misiniz? Geçmişe olan ilginiz tasarım sürecinizi nasıl etkiliyor?
Animasyon konusunda öncelikle kendi kendimi eğittim ve bu, bir fikri uygulamanın en iyi yolunu her zaman bilmemenin naifliğinde güzellik olduğuna olan inancımı açıklayabilir. Bunu kucaklamaya çalışıyorum ve mükemmellik için çabalamıyorum. Baskı süreci çalışmalarımda büyük bir rol oynuyor; karelerin riso baskıyla elde edilmesiyle ortaya çıkan sıcak hissi ve dokuyu seviyorum. Geçmişten her zaman çok ilham almışımdır, plak dükkanlarına göz atar ve kapaklara bakarım, kendi çalışmalarımda da benzer bir görünüm ve his elde etmek isterim. Ayrıca 60'lardan günümüze uzanan, göz attığım ve ilham aldığım harika bir kitap ve dergi koleksiyonum var.
Çalışmalarınızda renklerin canlı ve çoklu kullanımı göze çarpıyor. Renklerle ilişkiniz zamanla nasıl gelişti ve illüstrasyonlarınızda kullanılan renklerin seçiminde hangi faktörleri göz önünde bulunduruyorsunuz?
Riso ile çalışmaya başladığımdan beri renk kullanımım daha aşırı hale geldi. Turuncu ve pembe kullanmayı seviyorum ve bazen kendimi gökkuşağının tüm renklerini kullanmaktan alıkoymam gerekiyor. Çalışmalarımın çoğu riso baskılı olduğu için, stokladığım renklerle biraz sınırlıyım. Şu anda DTAN'da sekiz rengimiz var (Sarı, Fluo Pembe, Kırmızı, Mavi, Yeşil, Fluo Yeşil, Bordo ve Siyah). Bu sınırlama işi daha ilginç hale getiriyor ve sürecin başında hangi renkleri kullanmak istediğimi ve hangi duyguyu iletmek istediğimi daha bilinçli bir şekilde düşünmem gerekiyor.
Üretim sürecinizden biraz bahsedebilir misiniz? Analog ve dijital tekniklerin hangisine daha yakınsınız?
Japonya kökenli bir şablon baskı tekniği olan Risografi ile çalışıyorum. Parlak renkleri ve dokusuyla biliniyor. Risoprint sürecimin büyük bir parçası ve animasyonlarımı dijital olarak asla kopyalayamayacağım şekilde değiştiriyor. Sonuçlar zaman zaman çok öngörülemez olabiliyor ve dijital tasarımlarımı nasıl tercüme edecekleri konusunda özgür bırakmaya ve süreci kısmen elimden almaya çalışıyorum. Yanlış kayıtları ve kusurları kucaklıyorum ve hataların bana yeni fikirlerle ilham vermesinden keyif alıyorum.
Bugüne kadarki çalışmalarınız arasında sizi en çok heyecanlandıran eseriniz hangisiydi?
En sevdiğim projelerden biri Lucy Kruger & The Lost Boys grubuyla çalışmaktı. Birkaç single kapağı ve albüm kaydı oluşturmak bize (DTAN) yayınlar boyunca görsel bir dil ve hikaye yaratma imkanı verdi.
Stereoscope single'ı için sanatçının iki videosunu çektik ve stereoskop konseptiyle oynadık -aynı nesnenin biraz farklı açılardan çekilmiş iki fotoğrafının birlikte görüntülenerek derinlik ve sağlamlık izlenimi yaratan bir cihaz. İki video daha sonra tek bir karmaşık görüntü oluşturmak amacıyla iç içe geçirildi. Bunu başarmak için, her videodan 148 kare kullandık ve bunlar daha sonra mürekkep püskürtmeli bir yazıcıyla basıldı. Bir kare setinden dikey dilimler kestik ve bunları ikinci setin üzerine yerleştirdik. Sürecin bu kısmı tamamen analogdu. Elle kesme ve yapıştırma işlemi tüm karelerin biraz farklı olmasını sağlayarak hareket, gölge ve kusurları davet etti. Katmanlı kareler daha sonra tarandı ve yeniden birleştirildi. Ortaya çıkan sonuç benim için çok benzersiz ve ilgi çekiciydi. Bu beni heyecanlandırıyor ve bu yönde keşfedilecek daha çok şey olduğuna inanıyorum - baskı ve kağıt kesimini karıştırmak.
Bu alanda ya da farklı disiplinlerde çalışmalarını merakla takip ettiğiniz isimler kimler?
Renk ve şekil kullanımlarına hayran olduğum sanatçılar Judy Chicago, James Turrell, Mitsuo Katsui ve Julian Stanczak. Kelli Anderson'ı ve riso animasyonlarının yanı sıra kağıtla yaptığı deneyleri de seviyorum. Ayrıca Anna Mills'in ve onun benzersiz giflerinin ve tipografi denemelerinin büyük bir hayranıyım - çok eğlenceliler!
Gelecek için heyecanlı mısınız? Planlarınızda neler var?
Evet, çok heyecanlıyım! Kısa bir süre önce Berlin'de Kreuzberg'de yeni bir stüdyo alanına taşındık. Hâlâ alışmaya çalışıyoruz ve insanların girip çıkabileceği, paylaşabileceğimiz bir alana sahip olmayı seviyoruz. Ekibimizi genişletmeyi planlıyoruz ve farklı kafaların ve zihniyetlerin birlikte neler yaratabileceğini görmek için heyecanlıyız!