Çizdiği çocuk kitapları ve Youtube kanalında çocuklara yönelik yaratıcı içerikleriyle dikkat çeken çocuk kitapları yazarı, illüstratör ve kolaj sanatçısı Gökçe İrten Girgin ile çalışmaları hakkında kısa bir sohbet gerçekleştirdik.
Gökçe İrten Girgin kimdir?
Çocuk kitabı yazar çizeri, seramikçi, kağıt kesip biçmeyi seven akademisyen bir kimse :)
İllüstrasyona olan merakın ne zaman başladı? Çocukluk hayalin miydi?
Kağıt keserek resim yapabileceğim bir işe sahip olmak mı, evet çocukluk hayalimdi. İllüstrasyona olan ilgim yüksek lisansımdan sonra arttı.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Seramik ve Cam Bölümü mezunusun. Ardından Sabancı Üniversitesi’nde Görsel İletişim Tasarım üzerine yüksek lisans eğitimini tamamladın ve University of Arts London'da resimli çocuk kitabı illüstrasyonu üzerine eğitim aldın. Seramik gibi sanatın farklı bir dalından çocuk kitapları resmetmeye giden süreç nasıl gelişti?
İlgim olduğunu fark ettim. Çocuk dünyası istediğin gibi hayal kurabileceğim, kaybolabileceğim bir alan. Bu özgürlük beni cezbetti. Hala seramik de yapıyorum. İlgimi çeken yeni bir alana da hemen gözüm kayabilir. Keşifleri hep sevdim.
Çocuk kitabı yazarken ve çizerken yetişkin gözüyle anlatmıyorum. Çocuklarla çok zaman geçirince onlar gibi görebiliyorsunuz. Sanırım bu süper gücü kazandım.
Tasarım yoluyla çocuklara ulaşmak, onların sınırsız hayal gücüne dokunmak nasıl bir duygu? Keyifli ve zor yanları neler?
Çoook keyifli. Çok eğlenceli. Hiç büyümüyormuşsun, sihirli bir dünyada kalmışsın gibi. Keyifli olan kısmı beni tanımlayamamaları. Arkadaş olarak görüyorlar ama abla demek zorunda hissediyor bazıları. Çünkü yetişkin olduğumun farkındalar ama olmadığımı da biliyorlar. Zor yanı, fili mor mu yapsak mavi mi ona çok zor karar veriyoruz. :)
Tasarım sürecinde analog ve dijital tekniklerden hangisine daha yakınsın?
Ben ikisini de beraber kullanıyorum. Analog yaklaşımın dokusu, duygusu çok farklı, çok doğal geliyor. Dijitalin de bu “hain” kolaylığı ve pratikliği çok cezbedici. Çağ bu kadar hızlı olmasa analogda kalmayı tercih ederim.
Tasarım tarzımı üç kelimeyle ifade etmem gerekirse serbest, enerjik ve katmanlı olurdu.
Kendi çocukluğundan bir kitabı resmetme şansın olsaydı hangi kitabı seçerdin?
Kışta olduğumuz için seçimimi Fındıkkıran ve Fare Kral’dan yana kullanıyorum.
Aynı zamanda Youtube’da “Nasıl Çizilir?” isminde bir kanalın var ve çocuklara yönelik çizim içerikleri üretiyorsun. Biraz kanalından bahsedebilir misin?
Pandemi döneminde çocuklar evde sıkılıyor diye kısa eğlenceli birkaç video çekeyim diye başladığım, sevgi dolu dönüşlerle hala devam ettiğim bir video serisi. Çocuklar belli yaşlarda ve zamanlarda resim yapmaktan soğuyor, uzaklaşıyor. Ve ön ergenlik zamanlara gelindiğinde resim yapmak aslında “çocukça” bir şey olarak anılıyor. Ben o arada nasıl kaybolduğunu bilmediğimiz bu resim yapma mutluluğunu ve enerjisini korumaya çalışıyorum. Belki ileride videolarımdan izleyen bir çocuk, çocuk kitabı çizeri olmak ister. Ne hoş bir döngü olur
İlham tazelemek için neler yaparsın?
Kafamın içindekileri dinleyebilmek için bir kağıt kalem alıp tam sessizlikte oturup ne geliyorsa yazarım.
Bir yandan da kişisel sanat çalışmalarına devam ediyorsun. Hem sanat hem tasarım alanında gelecek planlarında neler var?
El yapımı porselen ürünlerin olduğu markam Studio Goho’nun lansmanını geçen hafta yaptım. Yakın gelecek planlarımın tamamı onunla dolu. Yeni kitaplar yazıyor çiziyorum. O beni hep tazeliyor. Bir yandan karma sergilerde kolaj işlerimle bulunuyorum. Kısa biyografilerimizde de dediğimiz gibi: Sanatçı çalışmalarına İstanbul’da devam ediyor.