top of page
Onur Çoban

Alexis Perron-Corriveau | Ürün Tasarımcısı


PUFF Glasses

Zamansız nesneler yaratmak için yeni teknolojilerin el işçiliğiyle yakınlık kurduğu bir dünyayı keşfetmeye çalışan ürün tasarımcısı Alexis Perron-Corriveau çalışmaları ve üretim pratiği üzerine sohbet ettik.

 

Alexis Perron-Corriveau kimdir? Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?


Zanaatkarlık ve ürün tasarımı alanında yedi yıldan fazla deneyime sahip Fransız-Kanadalı bir ürün tasarımcısı ve zanaatkarım. École d'Ébénisterie d'Art de Montréal'den (EEAM) ince ahşap işçiliği diplomasına, Montréal'deki Québec Üniversitesi'nden (UQAM) ürün tasarımı ve mimarlık alanında lisans derecesine ve İsviçre'deki ECAL'den lüks ve zanaatkarlık için tasarım alanında yüksek lisans derecesine sahibim. Dijital ve makine odaklı bir dünyada zanaatkârlığın değerini vurgulayan ürünler yaratmak için çeşitli uluslararası markalarla çalıştım. Tüketimcilik, anındalık ve planlı eskime içinde boğulan çağdaş topluma eleştirel bir bakıştan da ilham alıyorum. Tasarımın değişim için bir katalizör olabileceğine ve daha sürdürülebilir ve anlamlı bir maddi kültür için çözümler sunabileceğine inanıyorum. Şu anda yeni kurduğum şirketim Paloceras için gözlük tasarımına odaklanıyorum.


Ürün tasarımında geleneksel zanaatkarlıkla dijital teknolojilerin birleştirilmesi konusundaki tutkunuzdan bahsedebilir misiniz? Geleneksel ve modern tasarım arasındaki dengeyi nasıl sağlıyorsunuz?


Bu tutku, yeni teknolojilerin benzersiz, zamansız nesneler yaratmak için el işçiliğiyle uyum sağladığı bir dünyayı keşfetme arzusundan kaynaklanıyor. Dijital teknolojileri zanaatkârın elinin bir uzantısı olarak kullanarak geleneksel ve modern tasarım arasında bir denge kuruyorum; zanaatkârın jestlerini dijital yazılıma entegre ederek yeni iş yapış biçimleri yaratıyorum. İnsan ve makine arasında bir diyalog yaratarak yaratıcı ifade için yeni yollar açıyorum.




“İnovasyonun gelenekle buluşabileceğine, sanatın teknolojiyle iç içe geçebileceğine ve tasarımın dönüşümü tetikleyen güçlü bir güç haline geleceğine inanıyorum.”



Aynı zamanda Metahuman yaratıcısı olarak çevre dostu moda projeleri geliştirmekte nasıl bir rol oynuyorsunuz? Sürdürülebilirlik ve teknoloji arasındaki bu ilişkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?


Bir metahuman yaratıcısı olarak, onları çoğunlukla ürünleri ve ortamları sergilemek için kullanıyorum. Bu sayede maketler için hammadde harcamadan ürünlerin uyumunu ve görünümünü test edebiliyorum. Her şeyi dijital olarak yaparak ve yalnızca gerekli olanları somutlaştırarak, tasarım araştırma sürecini geliştirebilir ve fiziksel dünyada test ederek yaratacağım israfı azaltabilirim.


Meta insan yaratımı moda endüstrisinde büyük bir değer olabilir. Fiziksel bir şey üretmeden giysileri sergilemeye ve uyumu iyileştirmeye yardımcı olabilir, bu da daha az atıkla sonuçlanır. İçerik oluşturma makinenin içinde gerçekleşir ve gerçek hayattaki üretim daha seçici hale gelir. Bu yaklaşım sadece zaman ve kaynak tasarrufu sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda tasarım sürecinde daha fazla esneklik ve yaratıcılık sağlıyor. Hammadde kullanımının çevresel etkileri konusunda endişelenmeden farklı stiller, renkler ve malzemeler deneyebiliyorum, bu da hem yenilikçi hem de zamansız olan daha sürdürülebilir moda projelerine yol açıyor.



Çalışmalarınızda farklı malzemelerle çalışmanın

zorlayıcı ve heyecan verici yönleri neler?


Farklı malzemelerle çalışmak güzel bir meydan okuma ve bir tasarımcı olarak heyecan verici bir fırsat. Yeni olasılıkları keşfetmemi, yeni beceriler öğrenmemi ve benzersiz ürünler yaratmamı sağlıyor. Her bir malzemenin nasıl davrandığını, tepki verdiğini ve diğer malzemeler ve güçlerle nasıl etkileşime girdiğini anlamam gerekiyor. Ayrıca her bir malzemeyi farklı teknikler ve araçlar kullanarak nasıl manipüle edeceğimi, şekillendireceğimi ve dönüştüreceğimi de öğrenmem gerekiyor. Örneğin, ahşapla çalışırken onun damarlarını, dokusunu, rengini ve türünü göz önünde bulundurmam gerekir. Onun doğal özellikleriyle çalışmalı ve onu özenle ve hassasiyetle şekillendirmeliyim. Odun hamurundan elde edilen biyo-bazlı bir malzeme olan asetat ile çalışırken esnekliği, şeffaflığı, ağırlığı ve dayanıklılığı ile ilgilenmem gerekiyor.


Çalıştığım her yeni malzeme ile bir diyalog kurmaya çalışıyorum; nasıl hissettirdiğini ve tepki verdiğini öğreniyorum. Ayrıca farklı malzemelerden çiftler oluşturmaya çalışarak birbirlerini nasıl tamamladıklarını veya zıtlık oluşturduklarını keşfediyorum.


Geçtiğimiz yıl boyunca dijital dokuları ve potansiyellerini araştırdım. Bunlar teknolojiyi kullanarak dokunsal hislerin simülasyonlarıdır. Dijital alemde farklı malzemelere dokunma, hissetme ve manipüle etme yanılsaması yaratmaya yardımcı oluyorlar. Dijital dokular, özellikle çevrimiçi ve çevrimdışı dünyalar arasındaki çizgilerin bulanıklaştığı bir dünyada, dijital ve fiziksel arasında köprü kurarak kullanıcı deneyimini, tasarımı ve sanatsal ifadeyi geliştirebilir. Bu dokular, fizikselliğin geleneksel sınırlarına meydan okuyarak yeni görsel ifadeler oluşturuyor.



Tasarım süreci ve çıkan ürün bazında bugüne kadar sizi en çok heyecanlandıran çalışmanız hangisiydi?


Paloceras için sadece dijital şişme güneş gözlükleri yarattığım heyecan verici bir proje geliştirdim. PUFF koleksiyonu şişme moda trendinden ilham aldı ve moda etkinliklerinde nadiren ön plana çıkan bir aksesuar türünü keşfetmeye karar verdik: Güneş gözlükleri. 3D yazılımı aracılığıyla kapsamlı bir keşif yaptıktan sonra, şişirilmiş görünümlü bir güneş gözlüğü oluşturmak için malzemeyi şişirmenin ve kırışıklıkları dijital olarak şekillendirmenin bir yolunu keşfettim; dijital teknikleri elle şekillendirmeyle harmanladım. Dijital güç merkezi Paloceras için toplam altı model tasarlandı. Sınırlı sayıda üretilen bu güneş gözlükleri, kullanıcıyı büyüleyici bir keşif perdesiyle sarmak için titizlikle hazırlanmış benzersiz bir şişirilmiş estetiğe sahiptir. Dijital olarak şekillendirilen bu güneş gözlükleri, modanın sınırlarını yeniden tanımlamak için titiz işçiliği dijital sanatla birleştiren özel olarak tasarlanmış bir dizi Metahuman aracılığıyla sergileniyor.


Bu koleksiyon aynı zamanda blockchain teknolojisini kullanarak dijital kıtlık, özgünlük ve sahiplik kavramlarını da araştırdı. Blok zincirinin doğrulanabilir özgünlük sertifikaları, şeffaf kaynak kayıtları ve yeni varlık sahipliği türleri yaratarak dijital sanat piyasasını nasıl güçlendirebileceği hakkında daha fazla bilgi edinmemi sağladı. Bu teknolojinin gelecekte moda ve lüks endüstrisinde daha yaygın olacağını tahmin ediyorum.


Bize biraz çalışmalarınızın arkasındaki ilham kaynaklarından bahsedebilir misiniz? Bu alanda ya da farklı disiplinlerde çalışmalarını merakla takip ettiğiniz isimler kimler?


Doğa, dijital sanat, moda, sokak giyimi ve endüstriyel ürünler gibi çeşitli kaynaklardan ilham alıyorum. Bu alanda veya ilgili disiplinlerde takip ettiğim isimlerden bazıları. Modada, belirli bir sıralama olmaksızın, Iris van Herpen, Shiaparelli, TOMBOGO, Jean-Paul Gaultier, Mona Thomas, fotoğrafçı Ben Fourmi & Nicholas Fols gibi yaratıcılar. Gözlük sektöründe Jacques Marie-Mage, Gentle Monster, Kuboraum, Jimmy Fairly, Anne & Valentin, GIMM Eyewear. Dijital tasarım alanında Refik Anadol, Six N. Five, David McLeod, RTFKT Studio, Tribute Brand.


Gelecek için heyecanlı mısınız? Planlarınızda neler var?


Bir tasarımcı olarak gelecekten ve teknolojinin getirdiği yeni olanaklardan büyüleniyorum. Dijital inovasyon ile zanaatkârlığı birleştiren projeler üzerinde çalışmaya devam etmek, alternatif çözümler sunan ve maddi kültüre meydan okuyan nesneler yaratmak istiyorum. İçinde bulunduğumuz zaman bize yapay zekadan, çevremizi yeniden yaratmak için güçlü dijital araçlarla bağlantılı yenilikçi malzemelere kadar pek çok fırsat sunuyor. Bunlar sadece bir tasarımcı olarak işimi geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda yeni düşünme ve tasarlama yolları da sunuyor.


Şu anda ana odak noktam, dijital DNA'ya sahip üst düzey bir tasarım merkezi olan Paloceras'ı inşa ederek dahil olduğum moda teknolojisinin geleceği. Paloceras, toplulukların, ürünlerin ve anlatıların giderek bulanıklaşan sınırların kesişiminde geliştiği yeni bir çağa insanları yönlendiren bir marka, bir platform, bir tasarım evidir: dijital ile malzeme, organik ile üretilen ve hayal gücü ile gerçeklik.



BASILI EDİSYONLARI KEŞFEDİN

bottom of page