top of page

Çatlaklardan Doğan Peyzaj: Craquelures dans le Réel


© FEDERICO LEPRE AND LUCIA ESPINOSA DE LOS MONTEROS

Lozan Jardins 24, İsviçre'nin Lozan şehrindeki Parking de Bellerive'de gerçekleşen beş yıllık bir festival. 2024 programı, ziyaretçilere festivalin kazanan yarışma projelerinden birini tanıttı: Gerçekteki Çatlaklar (Craquelures dans le Réel). Bu geçici enstalasyon, beş yaratıcı stüdyonun — Atelier II0I0I, KOIZ, KRI, PALMA ve MOFA — ortak çalışmasının bir ürünü olarak ortaya çıkan çelik bir kule şeklinde tasarlanmış. Tasarım, üç aydır zamanın izlerini taşıyan bu bahçenin koşullarına yanıt vererek, peyzajların asla sabit olmadığını gösteriyor. 


© PIERCARLO QUECCHIA

 

"Mevsimsel değişimlerle ve uzun vadeli süreçlerle sürekli evrilirler. Erozyon ve ardıl değişim gibi doğal süreçler, insan faaliyetleriyle birleşerek bu dönüşümleri tetikler. Toprak, birden fazla yaşamı sürdürebilme kapasitesiyle bu dinamik yapıyı içinde barındırır." 


 

Gerçekteki Çatlaklar, Lozan Jardins 24 festival alanında gözlemlenen bu doğal değişimleri kucaklayarak, manzaraya cesur yeni morfolojilerle bilinçli bir müdahalede bulunuyor. Bir tarım pratiği olan sürüm, burada performatif bir eylem olarak yeniden canlandırılıyor; toprağın geçmişine işaret ederken, modern bir otopark alanıyla etkileşime giriyor. Toprağı açığa çıkararak ve tohumlar ekerek, enstalasyon büyüme sürecini başlatıyor. Bu koreografi, sulama cihazlarının ve su özelliklerinin eklenmesiyle daha da zenginleşiyor ve yeni bahçenin gelişimini destekliyor.


 © PIERCARLO QUECCHIA


Bu müdahale, mevcut ve ortaya çıkan peyzajların doğal ritimlerini birleştirerek bir dönüşüm başlatıyor. Doğanın birbirine bağlılığını, insan-toprak-su ilişkilerinin karmaşık dengesini ve ekolojik sistemlerin ölçeğe bağımlılığını vurguluyor. Asfaltı sürerek Gerçekteki Çatlaklar, unutulmuş bir kaynağı ortaya çıkarıyor, geri kazanılmış bir manzarayı uyandırıyor ve kendiliğinden büyümeyi teşvik ediyor. Parking de Bellerive'de bir manifesto olarak bu proje, arabalarla bahçe arasındaki ilişkiyi yeniden tanımlıyor, onları mekanik ama organik bir çevreye entegre ediyor.



Comments


Commenting has been turned off.

BASILI EDİSYONLARI KEŞFEDİN

bottom of page