top of page
Onur Çoban

Burning Man 2022’de Öne Çıkan 5 Enstalasyon


“Empyrean Temple” - Laurence Renzo Verbeck

Batı Nevada'nın Black Rock Çölü'nde her yıl düzenlenen Burning Man, pandeminin ardından bu yıl ilk kez fiziksel olarak düzenlenerek sanatı ve kendini ifade etmeyi destekleyen, yenilikçi ve ilham verici sanat enstalasyonlarıyla geri döndü. Okyanustan kurtarılan plastikten yapılmış bir heykel de dahil olmak üzere, enstalasyonların çoğu yeniden işlev kazandırılan, ileri dönüştürülmüş malzemelere odaklandı. Bu yıl Waking Dreams - Uyanan Rüyalar- teması altında gerçekleştirilen festival, rüyaların hem gerçek hem de mecazi dönüştürücü gücünü keşfediyor.

Ekolojik bilince sahip olan tüm insanların güzel vakit geçirmek için akın ettiği Burning Man Festivali, ilk defa 1986’da Larry Harvey ve Jerry James tarafından California – San Francisco sahilinde kutlandı. Yirmi kişilik bir arkadaş grubu ile başlayan festival, zaman içinde alternatif müzisyenler, hippiler ve sanatçıların bir araya gelmesi ile daha da büyüdü. Her sene on binlerin katıldığı ve adını kapanış etkinliğinde yakılan ahşap heykelden alan festivalde bu sene tasarımıyla öne çıkan 5 enstalasyon tasarımını sizler için derledik.


 

“SKUM Thundercloud” - Bjarke Ingels x Jakob Lange


Danimarkalı mimarlık stüdyosu BIG'in kurucuları Bjarke Ingels ve Jakob Lange, festival için küresel bir pavilyon tasarladı. Yerel dillerinde skum, köpük anlamına geliyor ve tasarım, sıcak hava balonlarının yapımında kullanılan materyale benzer şişirilebilir bir malzemeden yapılmış. Gündüzleri gölge sağlayan yapı, geceleri dışarıdan gelen gürültüye tepki veren yıldırımlar ile içeriyi aydınlatıyor.


 

“The Last Ocean” - Jen Lewin


Pratiğini sanat, doğa ve teknolojinin kesiştiği noktada bulan sanatçı Jen Lewin, tümü okyanustan toplanan plastiklerden yapılmış etkileşimli seramikler ve bir kutup ayısı heykeli ile The Last Ocean isimli enstalasyonu yarattı. Çalışmanın inşası için 10 yılı aşkın bir süre harcayan, malzeme araştırması ve teknoloji geliştirme yoluyla üretim sürecini mükemmelleştiren 8000 metrekarelik interaktif zemin tabanlı kurulum, Antarktika'daki Ross Buz Sahanlığı'ndan esinlenen bir "kırılmış buz tarlasını" anımsatmayı amaçlıyor. Zemin plakalarının şekli ise matematikçi Marjorie Rice tarafından geliştirilen beşgen döşemeye dayanıyor.


Sanatsal üretim alanında geçirdiği yaklaşık 30 yıl boyunca sanatçı, zamanının çoğunu kamusal alanda etkileşim önerisinin merkezinde yer alan teknolojiyi araştırarak ve deneyerek geçirmiş. Bununla birlikte Lewin ışık, form ve dokunma arasındaki etkileşimle aktive olan büyük ölçekli interaktif ışık heykellerinin tanıtımıyla, merak ve oyun duygusuyla birleşen yeni bir halk kümesini yaratmaya çalışıyor.



 

“GAIA” - Marco Cochrane


Sanatçı Marco Cochrane, 2010 yılında tanıttığı Bliss Dance adlı 40 metrelik bir kadın heykeli ile geçici metropol olarak adlandırılan Black Rock City'nin en tanınmış isimlerinden biri olmuştu. Bu heykeli daha sonraki yıllarda aynı büyüklükteki diğer çarpıcı kadın heykelleri izledi: Truth is Beauty ve E-Revolution. Burning Man 2022 için Gaia farklı bir yol izliyor. Besleyici annelik enerjisinden, sevgi ve bağdan, birbirimize ve gezegenimize özen gösterme zorunluluğuyla hareket ettiğimizde hissettiğimiz sevinçten ilham alarak bunları onurlandırıyor.

Eski ortağı Julia Whitelaw Cortell ile birlikte tasarlanan ve modellenen Gaia, çöl tozunun üzerine uzanarak sizi çarpıcı metal işçiliğine daha yakından bakmaya ve Cochrane'in olağanüstü heykel becerilerine hayran kalmaya davet ediyor.



 

“Paradisium” - Dave Keane x Folly Builders


Dave Keane & Folly Builders tarafından tamamen kurtarılmış ve geri kazanılmış parçalardan elde edilen Paradisium çölün ortasında kapsamlı bir orman ekosistemini temsil edecek şekilde tasarlanmış. Parlak güneş ışığında, ürkütücü toz fırtınasında veya gece aydınlatmasıyla çarpıcı bir çalışma olmanın ötesinde, geometrik ağaçları birbirine bağlayan köprüler, her ağacın içine tırmanabileceğiniz iç yapı ve içlerindeki yaratıcı sürprizlerle keşfetmek için eğlenceli bir kurulum olarak göze çarpıyor.

Ekip, "Paradisium, uzun zaman önce devrilmiş ağaçlardan yapılmış, bize ormanın güzelliğini, birbirine bağlılığımızı ve doğayla olan bağımlılığımızı hatırlatan, aynı zamanda bir topluluk duygusunu ve ortak geleceğimize yatırımı teşvik eden bir korudur" diyor.

 


“Empyrean Temple” - Laurence Renzo Verbeck


Burning Man'de her yıl aynı kalan bir şey var ise bu da festivalin sonunda yakılan ahşaptan yapılmış anıtsal bir tapınağın varlığıdır. Her yıl tasarımcı değişir, bu yıl Colorado merkezli Laurence Renzo Verbeck, merkezi bir toplanma alanına odaklanan sekiz köşeli bir yıldız tasarladı. Merkezi toplanma alanının üzerinde, mücevher şeklindeki bir çekirdek, geceleri noktaların kenarlarından aşağı doğru uzanan karmaşık kafes işçiliğini aydınlatan ışıklarla doldurulmuş


BASILI EDİSYONLARI KEŞFEDİN

bottom of page