top of page
Yağız Genç

DİYALOG: Berkcan Okar | Yer Creative Kurucusu ve Kreatif Direktörü

Afiş ve kapak tasarımlarıyla öne çıkan Yer Creative Kurucusu ve Kreatif Direktörü Berkcan Okar ile görsel tasarım üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.


Berkcan Okar kimdir?

1989 İstanbul doğumluyum. Amerika’da Fort Hays State University’de gördüğüm eğitimin ardından, Bahçeşehir Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı bölümünde lisans eğitimimi tamamladım. On yılı aşkın süredir sektörde görsel tasarımcı olarak yer almaktayım. Kültür-sanat ve eğlence sektöründe yurt içi ve yurt dışı birçok sinema filmi / televizyon projesinin görsel iletişim kampanyalarını hazırlayan tasarım ve fikir ajansı Yer'in kurucusu ve kreatif direktörüyüm.

 

Etkileyici bulduğum bu tasarımları benim yapmış olduğumu hayal etmek, tasarımlarım ile insanların dikkatini çekip onlarda merak uyandırma isteği ve hayallerimin insanlar tarafından görülebilir olması fikri bu alana yönelmemi sağladı.


 

Afiş ve kapak tasarımı gibi niş bir alanda uzmanlaşmış bir tasarımcı olarak bu alana odaklanma sürecin nasıl gelişti?

Tasarıma başladığım ilk zamanlar bir arayış içindeydim. Üniversitede Görsel İletişim Tasarımı bölümüne girmemle birlikte sektörü daha detaylı araştırmaya başladım. Etrafımda gördüğüm afişler, kitap ve albüm kapakları ilgimi çekiyordu. Etkileyici bulduğum bu tasarımları benim yapmış olduğumu hayal etmek, tasarımlarım ile insanların dikkatini çekip onlarda merak uyandırma isteği ve hayallerimin insanlar tarafından görülebilir olması fikri bu alana yönelmemi sağladı. Bu şekilde kendimi kültür-sanat ve eğlence sektörü içinde buldum.


Farklı bir yaratıcının oluşturduğu hikayeler için ilk izlenimi yaratan senin tasarımların. Tasarım sürecinde afişini veya kapağını hazırladığın işin yaratıcısıyla nasıl bir iletişiminiz oluyor?

Yaptığımız işin en önemli kısmı iletişim. Ortaya çıkacak tasarım için iki tarafın birbirini anlaması gerekiyor. İlk buluşmada işin yaratıcısından fikirleri, yaratım sürecindeki duygu ve düşünceleri, hedef kitlesi gibi detayları bize aktarmasını istiyoruz. Bu bilgileri ekibimiz ile masaya yatırarak geniş bir araştırma sürecine başlıyoruz. Araştırma sonrası sunumlar ve toplantılar yapılarak çıkan fikirler üzerine tartışılıyor. Bunların sonucunda iki tarafın da ne istediğini bilerek projenin tasarım sürecine başlıyoruz. Dışarıdan bakıldığında tüm bu süreç çok kısa gibi görünse de bazen aylar sürebiliyor. Hazırlık süreci ne kadar uzun ve detaylı olursa, sonraki kısım o kadar hızlı ve sağlıklı ilerliyor. Süreç uzun olsa da çıkan tasarımlar herkesi mutlu ediyor. Bunun yanı sıra şimdiye kadar kendimi şanslı görüyorum çünkü fikirlerimizi ve yaptığımız tasarımları aynı paydada buluşturabildiğimiz insanlarla çalışma fırsatımız oldu.

Türkiye'de popüler işlere imza atan çok sayıda insanla çalıştın. Aralarında eserleriyle çocukluğunda yeri olanlar var mı, onların tasarımlarını hazırlarken farklı bir bağ kurduğunu düşünüyor musun?

Hayranı olduğum ve birlikte çalışma fırsatı bulduğum birçok sanatçı var. Ferhan Şensoy, çocukluğumdan bu yana severek ve saygı duyarak takip ettiğim bir sanatçı. 1987'den bu yana aralıksız sahnelediği tek kişilik oyunu Ferhangi Şeyler her 500 oyunda bir, yeni afiş ile yoluna devam ediyordu. Dünya rekoru kıracağı 2000. oyuna sıra geldiğinde ise afişi benim tasarlamam istenmişti. Bu benim için unutulmaz bir anı. Bunun dışında Arif V 216 filminin görsel tasarım kampanyasını yürüttüğümüz Cem Yılmaz da çalışmaktan büyük keyif aldığım isimlerden biriydi.

Tasarımlarında fotoğrafın yeri büyük. Fotoğraf çekimi süreçleri nasıl işliyor, ne kadar müdahil oluyorsun çekimlere?

Tasarım ve fotoğraf birbirini besleyen alanlar. Özellikle eğlence sektöründe insanlar tasarımlarda kendi fotoğraflarını görmek istiyor. Çekime başlamadan önce neler yapacağımızı ve eskizlerimizi hazırlıyoruz. Çekimde kişilerin pozunu, vermeleri gereken duyguyu, fotoğrafta duracakları yeri eskizlerimize göre yönlendiriyoruz. Süreç her zaman bu şekilde olmasa da, fotoğraf aşamasında yer aldığımız projelerin tasarım aşaması da daha verimli ilerliyor.

Yer'in hikayesinden biraz bahsedebilir misin?

2019 yılının başında, uzun yıllardır hayalini kurduğum fikir ve tasarım ajansı Yer’i kurdum. Kültür-sanat ve eğlence sektörüne yaratıcı, merak uyandıran, heyecanlandıran görsel kampanyalar yaratmayı hedefleyerek bu yola çıktık. İşlerimiz arasında Arif V 216, Houswife, Invisible Heroes, American Thief, Sully, Bizim İçin Şampiyon, Green gibi sinema filmlerinin yanı sıra; Muhteşem Yüzyıl, 25 Litre, Bir Aile Hikâyesi, Poyraz Karayel, Güllerin Savaşı gibi yapımlar da bulunuyor. Şimdiye kadar 150’den fazla albüm kapağının tasarımı yaptık. Beraber çalıştığımız sanatçılardan bazıları; Şebnem Ferah, Athena, Kenan Doğulu, Yalın, Ebru Gündeş, Merve Özbey, Selami Şahin, Halil Sezai gibi isimler.
Bunlara ek olarak geçtiğimiz yıllarda afiş tasarımlarını yaptığımız üç proje ile Los Angeles'ta düzenlenen dünyanın en prestijli tasarım yarışmalarından International Design Awards’da, "Grafik Tasarım Dalı, Basılı/Afiş Kategorisi”nde altın başta olmak üzere üç farklı ödül kazandık. 2019 sonunda ise en güvendiğimiz projelerden biri olan National Geographic ile birlikte çalıştığımız 25 Litre projesi ile yine altın ödül kazandık.

Afiş ve kapak tasarımları haricinde farklı alanlarda da tasarımlar yapıyor musun? Gelecekte denemek istediğin yeni tasarım alanları var mı?

Grafik tasarım çok kapsayıcı bir alan olduğu için bunun doyumsuzluğuyla başka işler üretme heyecanımız oluyor. Bu sıralar yaptığımız film afişlerini, albüm kapaklarını hareketlendirerek insanların görsel ile alıştıklarının dışında iletişim kurmalarını istiyoruz ve bunun çalışmalarını yapıyoruz.

İlham tazelemek için neler yaparsın?

Beğendiğim işleri topladığım geniş bir arşivim var. Boş vakitlerimde bu arşivi kurcalamak, orada biriktirdiğim işleri incelemek beni besliyor. Kendinizi canlı tutmak, trendleri takip etmek, yenilikçi olmak ilhamın gelmesini beklemeden üretmenizi sağlayacaktır.

BASILI EDİSYONLARI KEŞFEDİN

bottom of page