MIT Media Lab’den araştırmacılar Jiani Zeng ve Honghoa Deng, geliştirdikleri yeni 3 boyutlu baskı tekniği Illusory Material ile Fast Company 2020 Innovation by Design Awards’da “Deneysel” kategorisinin birincisi oldular. 3 boyutlu baskı teknolojisindeki üretim süreçleri veya iş akışlarıyla elde edilemeyen form ve optik nitelikli nesnelerin yazdırılmasını kolaylaştıran bu proje, fiziksel olarak üretimi imkansız görünen nesneleri yaratmak için tasarımcılara yeni fırsatlar sunuyor.
Zeng ve Deng, Illusory Material'i ortaya çıkarırken, derinliği olan veya belirli perspektiflerden farklı görünen görüntüler üretmek için mercekleri kullanan bir teknik olan lenticular (merceksi) baskıdan ilham aldı. Lentiküler baskının günlük hayattaki en önemli örneği, görüş açısına bağlı olarak değişen reklamlar. Tasarımcılar bu konseptten yola çıkarak, hacimsel tasarım ve GrabCAD Voxel Print yazılımını kullanarak merceksi yüzey efektli 3D modeller oluşturdular.
Bu teknik daha önce hiçbir yöntemle elde edilemeyen optik ve fiziksel özelliklere sahip nesnelerin üretilmesinin önünü açıyor. Sistem, bir malzemedeki voksellerin* rengini, dokusunu ve kırılganlığını işlemek ve kontrol etmek için çok malzemeli 3D baskıyı hacimsel tasarımla birleştiriyor. Bir başka deyişle, Illusory Material, tasarımcının bu voksellerin her biri için farklı bir malzeme seçmesine, baskı ilerledikçe rengi ve dokuyu katmanlandırmasına olanak tanıyor. Bu sistemle elde edilen ürünler, daha önce fiziksel dünyada alışık olmadığımız optik niteliklere sahip olabiliyor.
*Voksel, bir pikselin 3 boyutlu karşılığıdır. Piksel, bir noktayı 2 boyutlu olarak tanımlarken voxel bir noktayı 3 boyutlu uzayda tanımlayan grafik bilgisini ifade etmektedir.
3D Baskı teknolojisi, yıllardır ürün geliştirme, tasarım prototipleme ve hızlı üretimde önemli bir rol oynadı. Ancak çoğu durumda, tasarımcılara tasarımlarının seri üretimden önce nasıl görüneceğine dair bir ön izleme amacıyla kullanıldı. Bu yeni yöntem, 3D baskıyı daha serbest bırakarak fiziksel dünyaya dijital görünümlü yepyeni malzemeler oluşturma fırsatı sunuyor. Fiziksel malzemeler için renk yaratmanın geleceği artık sadece kimyasal boya katmanlarında değil. 3D yazdırılmış optik lensler ve basit renk bloklarının bir kombinasyonuyla malzeme bilimi yepyeni niteliklerle tanışıyor.
Projenin sahibi tasarımcılar Zeng ve Deng, bu tekniğin olanaklarını göstermek için bazı test ürünleri yarattı. Örneğin Nseen, tamamen şeffaf görünen ancak farklı bir perspektifen bakıldığında içerik hakkında bilgi gösterebilen bir parfüm şişesi. Loopop, gıda endüstrisinde bu yöntemin olası uygulamasını öneren bir kalıp prototipi. Heykelsi bir lamba olan Unream, mobilya alanındaki seçenekleri araştırıyor. Illusory Material projesinin 3D baskı teknolojisinin geleceğinde ne tür bir rolü olacak çok yakın zamanda birlikte göreceğiz.